Sartre & De Beauvoir -Uitverkocht

Stefaan Van Brabandt, Frank Focketyn & Sien Eggers

Wanneer

  • zaterdag 14 oktober 2023 om 20.15 u.

Deze voorstelling is uitverkocht. Schrijf zeker in op de wachtlijst. Indien er tickets vrijkomen, nemen wij contact met je op. 

Na Socrates, Marx en Spinoza komt filosoof & theatermaker Stefaan van Brabandt met het vierde luik in zijn theaterreeks rond grote filosofen. Geen monoloog, maar een dialoog deze keer. En wel tussen het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie. Frank Focketyn & Sien Eggers spelen Jean-Paul Sartre & Simone de Beauvoir.

Simone de Beauvoir geldt als de belangrijkste schrijfster, filosofe en feministe van de moderne tijd. Haar klassieker De Tweede Sekse geldt als de bijbel van het feminisme en veranderde voorgoed het denken over de rol van de vrouw in een door mannen gedomineerde wereld.

Jean-Paul Sartre wordt beschouwd als de belangrijkste Franse vertegenwoordiger van het existentialisme. In zijn romans, toneelstukken en filosofische werken staat steeds de mens centraal die veroordeeld is tot vrijheid. In een wereld zonder God moet hij volgens Sartre trouw blijven aan zijn essentie als mens en de verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan om zelf zin en betekenis te scheppen.

In Café de Flore aan de Boulevard Saint-Germain-des-Prés in Parijs speelde hun intellectuele leven zich af, omringd door schrijvers, kunstenaars en filosofen als Albert Camus, Giacometti, Picasso… Jean-Paul & Simone waren publieke intellectuelen en iconische rolmodellen die het sociale, politieke en filosofische denken van een hele generatie bepaald hebben.

Welke betekenis heeft hun filosofie vandaag nog? Is de feministische strijd waar de Beauvoir voor ijverde nog steeds actueel? En wat bedoelt ze met haar moraal van de dubbelzinnigheid? Wat betekent het om authentiek mens te zijn? Waarom zijn we 'gedoemd tot vrijheid'? En waarom zijn 'de anderen' volgens Sartre 'de hel'?

In Sartre & De Beauvoir kijken dé cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. Èn op hun turbulente liefdesrelatie.

Spel Sien Eggers & Frank Focketyn Tekst & regie Stefaan Van Brabandt Dramaturgie Wannes Gyselinck Artistiek Advies Piet Menu, Petra Van Brabandt, Peter Van den Eede Kostuumontwerp Ilse Vermeulen Techniek Dimitri Devos Productie Diane du Pont,  Lena van de Ven (stage)

Met de steun van Literatuur Vlaanderen

Sartre & de Beauvoir is een coproductie van Het Zuidelijk Toneel, De Verwondering en Arenberg Antwerpen

www.stefaanvanbrabandt.com

Sartre & De Beauvoir’ is zó meeslepend uitgevoerd dat je bijna hallucinerend de zaal uit loopt. (…) een geraffineerde mix van biografische wetenswaardigheden en toegankelijk filosoferen over relaties, seks, politiek en maatschappij. (…) Sien Eggers en Frank Focketyn leveren een formidabele prestatie. In deze voorstelling valt hun talent prachtig samen. - Hein Janssen in De Volkskrant

Locatie

Theaterzaal Roxy
Stationsstraat 29 , 9140 Temse

Anderen bekeken ook

Naar top