Frans Masereel (Blankenberge 31 juli 1889 – Avignon 3 juni 1972)

Frans Masereel is vooral bekend als Vlaams graficus en houtsnijder. Hij was de zoon van welgestelde Gentse ouders. Het moderne leven in de grote steden tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw is door hem in houtsculpturen weergegeven. Hij reist ook veel en rond 1910 gaat hij in Parijs wonen. Als echter Wereldoorlog I uitbreekt vlucht hij naar het Zwitserse Genéve. Daar debuteert hij met drie anti-oorlogsalbums, “Les morts parlents”, “Debout les morts” en “La passion d’un homme”. Door de Belgische regering wordt hij dan ook beschouwd als dienstweigeraar.

In 1920 verschijnen een duizendtal tekeningen in dagelijkse afleveringen in het pacifistische tijdschrift “La Feuille”. Hij illustreert boeken van o.a. Emile Verhaeren, Victor Hugo, Oscar Wilde en Ernest Hemingway. In 1926 maakt hij voor “La légende d’Ulenspiegel” van Charles De Coster 167 houtsneden. In het boek “La ville” geeft hij in honderd houtsneden zijn visie op het leven in grote steden.

Masereel wordt samen met Jan-Frans Cantré, Jozef Cantré, Henri Van Straten en Joris Minne tot de ‘Grote Vijf’ gerekend die de Vlaamse grafische kunst nieuw leven inbliezen.

Na de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in Nice en Avignon. In 1950 kreeg hij op de Biënnale van Venetië de grote prijs voor grafiek. De beeldroman waar hij het meest van hield was “L’Idée”. In 83 houtsneden toont hij even naakt als de waarheid, de achtervolgingen op de mens door justitie en wetsdienaars.

Frans Masereel vond zijn houtsneden het middel bij uitstek om zijn ideeën bij duizenden mensen bekent te maken.

Het Fotografencollectief Anders 23 Temse vond in de houtsneden van Frans Masereel een uitdaging om op pad te gaan en naar voorbeeld ervan gelijkende moderne items te fotograferen. Dat resulteerde in een aantal zwart/wit foto’s die nu in Het Molenhuis tentoongesteld worden.

Eerder werden deze beelden al tentoongesteld in Aalst (tentoonstellingsruimte van het belfort), Ninove (Cultureel Centrum De Plomblom), Bredene (Manifest), Sint-Niklaas (Wasiana), Hamme (Bibliotheek) en te Bazel (Heemkundige Kring Wissekerke).

Share