De expo omvat werken van Claus Van de Velde, Katrien Boon, Janine Vandebosch, Bart Lauwers, Chihiro Kondo en Annemie Boon.

Daarnaast is er tweewekelijks een gastkunstenaar: Edwig Van Cauteren (4-12/6), Bart Luijten en Ilse Michiels (18-26/6), Anne Engels (2-10/7) en Eva Nauwelaerts (16-31/7).

De tentoongestelde werken zijn mixed media op geleefd papier, hout en grote lappen stof – gepenseelde tekeningen op handgeschept papier, Japans pigment en sumi – acryl op doek – dialoog tussen tekeningen en olieverf op doek, kunststof en diverse dragers – etherische keramiekinstallaties met vlasporselein en zilverdraad.

EXPOSANTEN

Claus Van de Velde is een Belgische ontwerper en vormgever. Zijn lichtobjecten hebben een eenvoudig en speels karakter, maar het idee erachter is heel doordacht. Eeuwenoude ambachten enerzijds en moderne industriële technieken anderzijds zorgen voor een dunne lijn tussen kunst en design.

De passie van Katrien Boon voor kunst, klei en het uiteindelijk creëren tot een eigenzinnige interpretatie prikkelt haar verbeeldingskracht. Zoals een kunstschilder verf als medium gebruikt, verwerkt zij haar fantasieën met vlasporselein. Sterk gestileerde vormen liggen aan de basis van haar ontwerpen.

Schilderen is voor Janine Vandebosch vrijheid in kleurgebruik, materiaal, beweging en experiment. Het uiteindelijk beeld is vaak een allusie op iets heel triviaals. Fragiele lichtheid, humor en melancholie.

Bart Lauwers schilderijen op doek, tegenwoordig in acrylverf, zijn impressies waarbij de mens centraal staat. Details van een momentopname van beweging zijn voelbaar aanwezig. Het figuratieve kleurig werk krijgt door de snelle penseeltoets een ietwat plastisch en minder duidelijk karakter. Delen worden weggelaten, het beeld wordt vager, de beleving en sfeer intenser. De betrachting is vooral om de sfeer – de impressie – van het moment vast te leggen. Een ode aan de eenvoud, het leven en het samenzijn…

Als Japanse kunstenaar wonende in België is een substantieel deel van het oeuvre van Chihiro Kondo gewijd aan de relatie tussen mens en natuur. Haar werk vindt haar karakteristieke bouwstenen in dezelfde diepgewortelde animistische en mystieke natuurbeleving, die tot uitdrukking komt in het traditionele Japanse (volks)geloof en de vooroudercultus, die beide tot vandaag het Japanse doen en denken doordesemen…

Schilderen en tekenen worden bij Annemie Boon verweven en vinden hun evenwicht op diverse dragers. Water en reflectie blijken een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het werk zoekt een derde dimensie door zich los te maken van de muur.

GASTKUNSTENAARS

Edwig Van Cauteren is steeds geboeid geweest door licht en dat onderzoekt ze door diverse creatieve media. In de tentoongestelde werken dartelen licht en kleur in een constant spanningsveld met de wereld der schaduwen.

Bart Luijten is als grafisch vormgever gefascineerd door de korrel (ruis) in fotografie en film. In zijn donkere houtskoolwerken gaat hij op zoek naar het mysterie. Noise equals information. We zien wat we willen zien. In zijn collages zet hij de werkelijkheid naar zijn hand en zo schept hij nieuwe werelden en valse herinneringen.

Ilse Michiels laat zich inspireren door natuurlijke vormen en texturen. Ze maakt keramiek met veel aandacht voor het tactiele, waarin thema’s als vergankelijkheid en de evolutie van herinneringen naar voor komen. Beelden worden bruikbare objecten om in te bewaren wat achterblijft.

Anne Engels zoekt als interieurarchitecte graag contrasten op. Binnen haar schilderijen tracht ze de zachte chaos van de natuur te verzoenen met strakke architecturale kenmerken. Inspiratie vindt ze in haar werkelijke omgeving, waarna ze deze vertaalt naar eigenzinnige, kleurrijke abstracties.

Op een speelse intuïtieve manier, waarbij recycleren een belangrijk onderdeel is, gaat Eva Nauwelaerts in dialoog met haar werk. Dat resulteert in eclectische, soms bevreemdende sculpturen, schilderijen, fotografie tot mixed media. Het is voornamelijk het zoeken naar een andere wereld waarin licht en kleur de hoofdzaak zijn.

Share