N.a.v. de 75ste verjaardag van het einde van WO II zijn in Temse diverse initiatieven genomen. Eén daarvan is de productie van de film ‘Temse in WO II’, een realisatie van Rudy Bredael en Walter Dierick. Eerder al realiseerden zij de prent ‘Temse in WO I’.

In de inleiding schetst Temse in WO II het voorspel van de oorlog. Het gebeuren in Temse wordt gereconstrueerd en geïllustreerd aan de hand van getuigenissen van 13 personen die het allemaal meemaakten. De oudste is Anna Vermeulen (°1915), de jongste François Van Royen (°1939). De geïnterviewde getuigen zijn (in alfabetisch volgorde) Liliane Bressinck, Armand De Mayer, Lucienne Dierick, René Meersman, Walter Mys, Achiel Noens, Marcel Philippaert, Julienne Smet, Albert Van Overmeire, François Van Royen, Willy Van Wauwe, Robert Vergauwen en Anna Vermeulen.

Drie onderwerpen vervolledigen de film:

–      Hubert Hauman belicht zijn oom Philemon Hauman, Temses belangrijkste verzetsstrijder, die enkele dagen voor het eind van de oorlog in dramatische omstandigheden om het leven kwam.

–      Digna Coppieters brengt het verhaal van de Joodse kleermaker Binem, z’n zus en diens dochtertje. Enkel Binem overleefde de oorlog.

–      Burgemeester Luc De Ryck weidt uit over de 2 Joodse meisjes, die onderdoken bij Marie Van Brussel (Cauwerburg), een levensgevaarlijke taak, die een happy end kende.

Share