Vluchtelingen, globalisering, een veranderend voedingspatroon… het zijn thema’s die vandaag de actualiteit bepalen, maar in de Romeinse periode was dat in het Waasland niet anders. Dat toont de interactieve tentoonstelling Gegroet, Marius en Stella, die het leven van twee fictieve Wase gezinnen over een periode van 300 jaar vertelt. Marius, Stella en hun families leefden aan de rand van het Romeinse Rijk. Aan de hand van hun verhalen kom je een heleboel over het dagelijkse leven in dit grote wereldrijk te weten.

Ontdek de degelijkheid van landelijke traditionele hoeves en het verfijnde leven in de villa ‘rustica’s’. Krijg inzicht in de Romeinse arbeidsmarkt. Rouw mee met hun doden en maak kennis met hun goden. Proef een staaltje van antieke globalisering van weleer…

Deze expositie gunt niet alleen een blik in het verleden, maar slaat ook een brug met het heden. Hoe verhouden Rome en Europa zich tot elkaar? Waar liggen hun wortels? Welke dynamische ontwikkeling ontketenen ze en met welke uitdagingen werden/worden ze geconfronteerd? Zijn er gelijkenissen of juiste grote verschillen in hun geschiedenis of organisatiestructuur te vinden?

Deze reizende tentoonstelling is een organisatie van Erfpunt in samenwerking met AVE, het Provinciaal Archeocentrum Velzeke, met dank aan de partners van het Vrouwencentrum, Hogeschool Odisee, de Wase gemeenten, met de financiële ondersteuning van Vlaanderen en Erfgoedcel Waasland.

 

Voor nadere info kunt u contact opnemen met museumfunctionaris, Elke Koppen: 03 710 12 52 of museum@temse.be.

Share