Laatmiddeleeuwse religieuze mentaliteit

Kunsthistorische vraagstukken omtrent het Lam Gods

Multidisciplinair restauratiewerk

 

In 1432 schilderden de gebroeders Van Eyck De aanbidding van het Lam Gods. In de ogen van de opdrachtgevers en de schilders had het schilderij een uitdrukkelijke bedoeling: het ontwerp stond volledig in het teken van een religieuze thematiek.

De grootse inhoud en de zeggingskracht van het altaarstuk zijn daarnaast ook afhankelijk van de drager. Overschilderingen uit het verleden kunnen de afbeeldingen, betekenissen en esthetische ervaring sterk beïnvloeden. Sinds 2012 werd het Lam Gods gerestaureerd en de resultaten zijn verbluffend. Anne van Grevenstein ontrafelt voor jou laag voor laag de geschiedenis van het werk en toont wat de restauratie onthulde.

Deze cursus stoomt je helemaal klaar om het gerestaureerde meesterwerk in het nieuwe bezoekerscentrum, dat in oktober 2020 geopend wordt in de Sint-Baafskathedraal, te bewonderen. Het wordt het sluitstuk van het succesvolle Van Eyck-jaar.

Anne van Grevenstein is restaurator van schilderijen en beschilderde objecten. Ze is voormalig adviseur van de Kathedrale Kerkfabriek Sint-Baafs en was daardoor nauw betrokken bij het restauratieproject van het Lam Gods.

Data lessen: 23 en 30 november en 7 december

Info en inschrijven: 016 31 06 70 of www.davidsfonds.be/academie

i.s.m. Davidsfonds Temse en Davidsfonds Academie

 

©KIK-IRPA

Share