‘k heb er vissers zien lopen op het zand van een kil

‘k zag de kracht van het water dat de schuiten optilt

maar het schoonst is de nacht, als d’ heldere maan 

de Schelde bedekt met ne zilveren waas

 

30 jaar geleden zong Marc Hauman voor het eerst zijn Liekes van Temst en de Kaai als tussenact bij een optreden van Wannes Van de Velde op het Beiaardconcert van de culturele vereniging Komkommor. Even later vroeg Wannes hem om mee te zingen met het Antwerps volkskoor Water & Wijn. Een jarenlange samenwerking en vriendschap volgde. Met zijn folkformatie Hauman & de Moeite bouwde Hauman ondertussen aan zijn eigen repertoire. Wat vertrok als een bundel verhalen omtrent het leven aan de Scheldekant, deinde uit tot een liedboek vol vertelsels, poëtische overpeinzingen en luchtige observaties allerlei.

Tien jaar na het verstillen van Hauman & de Moeite klinkt zijn zangersinkt weer. De doorgewinterde en zonder meer fantastische folkkern van Oorlogsvensters: Karin Van Steenlandt (accordeon), Bert Van Reeth (gitaar) en Wouter Vandenabeele (viool), speelt zich virtuoos door Haumans oude en nieuwe verzinsels. Tussen de plooien strooit oude bekende Ben Faes (contrabas) opnieuw zijn diepste tonen.

Vandaag komen we samen met Hauman onder meer terecht op de West-Vlaamse oorlogsvlakten, aan tafel in het Antwerps café De Vagant, voor de Engelse zuidkust aan boord van T/S Rupel en bovenop ’s werelds hoogste berg. Maar Hauman zou Hauman niet zijn, mocht hij zijn mooiste vertelsels over Temse niet laten klinken. Een aanrader voor fijnzinnige muziekliefhebbers met een hart voor Temse en de Schelde.

Blader mee door Haumans liedboek, vandaag thuis in de Roxy!

Paul Corbeel

Share