Riet Muylaert (Jackobond) is vanaf nu: RIET.
Dat is geen toeval. Haar werk wordt steeds persoonlijker. Meer dan ooit RIET. Terwijl ze succes oogst met projecten zoals Jackobond zingt Marva, schrijft Riet in haar eentje aan nummers over twijfels en hunkeringen. Liedjes geïnspireerd door een periode in haar leven waarin ze, na een break-up, alleen in de stad, terug in het leven springt, veel mensen tegenkomt, en vooral ook zichzelf. Het moet eruit. Het wordt iets moois. Het resultaat is de soloplaat Aardbeien in januari.

Stefan Dixon, Afrivlaams, een verfrissende kijk op onze Vlaamse muziek in het Zuid-Afrikaans. Stefan Dixon maakt een muzikale reis van zijn thuisstad Kaapstad naar Brussel en brengt een mix van Afrikaanse classics en Vlaamse klassiekers. In zijn reeds 14-jarige connectie (de liefde) met Vlaanderen leerde hij tal van artiesten en hun repertoire kennen. Voor de tour kiest hij zijn meest geliefde nummers uit om ze te vertalen in zijn moedertaal met een verrassend resultaat. Alle superbekende Vlaamse hits in het Zuid-Afrikaans in combinatie met de nummers die hem muzikaal vormden in Zuid-Afrika.

Wigbert viert z’n dertig jaar carrière met een solotour: Wij Twee, eveneens de titel van zijn zesde soloplaat en alweer een juweel. Zijn stem is, gepokt, gemazeld, nog warmer geworden, maar belangrijker: hij beschikt over datgene waar elke muzikant naar op zoek is, een eigen stijl. Die houdt het midden tussen pure pop, blues in de beste New-Orleans traditie en zwierige funk. Ja, natuurlijk ken je zijn Ebbenhout Blues, het was zijn grootste hit. Eén man – plus zijn favoriete gitaren – zingt en vertelt over zijn muziek, de verhalen achter de songs, zijn indrukken en passies, in een dialoog met het publiek. Veel authentieker wordt rootsmuziek in het Nederlands niet gemaakt.

© Geertje Van Buggenhout

Share