Velen schrijven de uitvinding van het levenswater aan Ierland toe (vooral de Ieren zelf, natuurlijk). Zij zouden de drank en het productieproces tijdens de Middeleeuwen in Schotland hebben geïntroduceerd. Deze stelling wordt gestaafd door het feit dat de oudste distilleerderij ter wereld in Ierland staat, maar de Schotten houden er een andere opinie op na.

Wat er ook van zij, het is natuurlijk genoegzaam bekend dat de Ierse whiskey (met ‘e’!) ook erg smakelijk is. En sinds een goeie tien jaar zijn de Ierse distilleerderijen weer enorm in opmars. Na de laatste fusiegolf in 1966 bleven er amper drie distilleerderijen over. In 1987 opende Cooley de deuren en dat was de aanzet voor de Ierse whiskey-revival.

Vandaag zijn er alweer zo’n 18 distilleerderijen actief. Reden genoeg om nader kennis te maken met hun whiskey.

Whiskyexpert Mark Dermul presenteert je aan de hand van een aanschouwelijke presentatie niet minder dan 7 drams. Slàinte!

 

 

www.whivie.be
blog.whivie.be

Share