Tentoonstellingen in het Gemeentemuseum en in de Onze-Lieve-Vrouwekerk sluiten aan bij de viering van 1250 jaar H. Amelberga en haar kerk te Temse.

Met het oog op de herdenking van de sterfdag van Heilige Amelberga (10 juli 772) slaan de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw, de Sint-Amelbergagilde en de Beheerraad van het Gemeentemuseum de handen in elkaar. Zij werkten een veelzijdig programma uit om deze gebeurtenis luister bij te zetten.

De Beheerraad van het Gemeentemuseum koppelt aan deze herdenking zijn jaarlijkse zomertentoonstelling en pakt op de eerste verdieping uit met een selectie van stukken uit het gemeentelijk archief, het kerkarchief en de eigen collectie. Nooit tentoongestelde artefacten zoals o.a. religieus textiel, kerkzilver, bouwtekeningen, affiches, prenten en schilderijen herinneren de bezoeker aan een traditie van heiligenverering, die in Temse nooit is uitgedoofd. Tijdens de tentoonstelling wordt het boek 1250 jaar H. Amelberga en haar kerk te koop aangeboden (40 euro). Tezelfdertijd is er op de tweede verdieping een expo met foto’s m.b.t. kapellen in Temse (org.: Bibliotheca Wasiana) met een begeleidende brochure, die eveneens te koop is (3 euro).

Beide tentoonstellingen lopen in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16 van zaterdag 9 juli t/m zondag 25 september tijdens de openingsuren: zaterdag en zondag van 14-18 u., zondag ook van 10-12 u.

Tegelijkertijd loopt in de O.L.V.-kerk de tentoonstelling Kerkschatten. Waardevolle voorwerpen, bewaard in de O.L.V.-kerk (zilver, houtsnijwerk, torenuurwerk 1403, kazuifels…), worden tentoongesteld. Deze expo is te bezichtigen elke zondag van 10 juli t/m zondag 25 september van 12-17 u.

De expo’s zijn vrij toegankelijk.

Share