Zomertentoonstelling De Zaat Blaast – Leven en Werken op de Boelwerf van Erfgoedvereniging Op Stoapel

 

Nog tot en met zondag 26 september vindt in het Gemeentemuseum de zomertentoonstelling De Zaat Blaast – Leven en Werken op de Boelwerf van Erfgoedvereniging Op Stoapel plaats.

Op Stoapel wil het rijke erfgoed van de scheepsbouw langsheen de Scheldeboorden onderzoeken, bewaren en op een originele en creatieve manier ontsluiten voor een breed publiek. Ze legt daarbij de focus op de industriële zeescheepsbouw in Temse. Op Stoapel zag het levenslicht in 2008 en heeft ondertussen een vaste plaats verworven in de wereld van watergebonden erfgoed in de regio.

De tentoonstelling belicht de geschiedenis van 165 jaar scheepsbouw in Temse met aandacht voor de mens, de zaatman, achter de 1.551 bouwnummers. Aan de hand van foto’s, beeld- en geluidsfragmenten, objecten (o.a. gereedschap), tekst en uitleg… wordt Boelwerf tijdens de zomermaanden opnieuw tot leven gewekt.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de weekends: zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u.

Naast deze zomertentoonstelling organiseert Op Stoapel i.s.m. het gemeentebestuur, Toerisme Temse, de Academie Temse en het Gemeentemuseum bijkomende activiteiten m.b.t. Boelwerf.

 

Gegidste wandelingen

Centrumwandeling met bezoek aan AC De Zaat

Laat je leiden door het centrum en de oude dorpskern en ontdek al wandelend markante plaatsen, die o.a. van belang waren binnen de geschiedenis van de Boelwerf. Als kers op de taart bezoek je het Administratief Centrum De Zaat: een imposant gebouw dat heel wat curiosa omvat m.b.t. de Boelwerf.

De centrumwandeling wordt georganiseerd op zondag 12 september om 14 u.
Startlocatie: Gemeentehuis, Markt 1.

Boelwandeling

Laat je meenemen langsheen de belangrijke plaatsen die nog zichtbare restanten bevatten van de voormalige Boelwerfsite. Maak kennis met de omvang van deze site, de grootte van de gemaakte schepen en laat je onderdompelen in het beroepsleven van een scheepbouwer.

De Boelwandeling wordt georganiseerd op de volgende vaste data:

zaterdag 28 augustus om 14 u.
zaterdag 25 september om 14 u.
Startlocatie: AC De Zaat, Frans Boelplein 1.

Voor beide wandelingen is inschrijven verplicht via de dienst Toerisme: 03 710 12 00 of toerisme@temse.be. Andere data en/of uren zijn mogelijk na afspraak.

Het maximum aantal toegelaten deelnemers wordt bepaald volgens de dan geldende coronamaatregelen. Nadere info via de website: https://opstoapel.org/.

Schatten met Vlieg

Speelse opdrachten wijzen je de weg naar de schat van Vlieg en laten je kennismaken met de verschillende beroepen op de Boelwerf! Benieuwd? Zet je speurneus op en ga op schattenjacht van zaterdag 3 juli tot zondag 29 augustus in het Gemeentemuseum!

Het museum is vrij toegankelijk tijdens de weekends: zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u.

Zoek de 3 schatten van Vlieg in Temse en verzamel stempels op jouw stempelkaart! Niet alleen in het Gemeentemuseum, maar ook in de Bibliotheek en het Scheldepark kan je op zoek gaan naar een Schat van Vlieg! Per zoektocht ontvang je een stempel. Heb je de 3 schatten gevonden? Dan mag je met jouw volle stempelkaart naar de Bib om een goedgevulde verrassingszak! Stempelkaarten ontvang je op locatie. Voor elke zoektocht ontvang je een cadeautje en maak je kans op een familieweekend naar Oostende.

Minitentoonstelling Academie Temse

Afgelopen academiejaar stond de alombekende Tekenwedstrijd Jos Hoste in het teken van Boelwerf. De Academie stelt de tekeningen van de laureaten van deze tekenwedstrijd gedurende de zomertentoonstelling van Op Stoapel tentoon. Tevens presenteert de Academie twee prachtige maquettes van een schip, gemaakt door het woensdagnamiddagklasje van juf Suzan en de klasjes lagere graad van meester Gino. Al dit moois kun je bewonderen op de tweede verdieping van het Gemeentemuseum.

Share