Confluence

De expo omvat werk van Paula Heeren, Sandra Raats, Cynthia Struyfs en Nancy Van Temsche. Zij volgden samen de Vierde graad en Specialisatie Schilderkunst aan de Academie Noord in Brasschaat.

CONFLUENCE, de titel van hun groepstentoonstelling, verwijst naar een samenvloeien, naar de boeiende kruisbestuiving van een jarenlang gedeelde atelierwerking.

De tentoonstelling toont voornamelijk olieverfschilderijen, met daarnaast ook grafisch werk en aquarellen.

EXPOSANTEN

In het werk van Paula Heren (°1963) spelen de beslotenheid van een ‘kleine wereld’ en de fantasierijke beleving uit de kindertijd een belangrijke rol. Paula haalt haar inspiratie uit haar dichte omgeving. Voor haar recente werk maakt ze maquettes met speelgoed, kleine objecten en “verzamelde schatten”. Ze zoomt in op details die aanleiding geven tot wonderlijke, geconstrueerde wereldjes. De mengeling van abstracte en realistische elementen op haar doeken resulteert in onverwacht speelse taferelen. Paula neemt je mee op een wonderlijk avontuur, op reis naar een imaginaire, magische plaats.

In haar recent werk vertrekt Sandra Raats (°1975) vanuit landschappen. Het bewerkingsproces is heel intensief. Ze zet haar ondergrond graag op in een felle kleur. Wat volgt is een complexe zoektocht: ze voegt toe en elimineert, ze experimenteert, werkt met zelfgemaakte sjablonen, projecties en digitale bewerkingen. Speelsheid en een donkere wereld wisselen elkaar af, maar gaan ook vaak in dialoog. Het werk van Sandra toont ook een boeiend samenspel van organisch en geometrisch, van figuratief en abstractie.

In deze tentoonstelling toont Cynthia Struyfs (°1964) een selectie uit schilderkundig werk van de afgelopen 3 jaar. Enerzijds zijn er de ‘landschappen’, gecreëerd op basis van zelf genomen foto’s die werden gemaakt tijdens reizen en wandeltochten. Anderzijds vormen ook dagelijkse beelden (uit de directe omgeving) een onderwerp van onderzoek. Hieruit ontstaan werken rechtstreeks naar waarneming. De beelden gaan verder dan de herkenbare figuratie: door overschilderen, open te laten, af te breken en weer op te bouwen, ontstaat een abstracte kwaliteit en bevreemdende sfeer.

Nancy Van Temsche (°1960) toont in deze tentoonstelling zowel recente olieverfschilderijen als oudere aquarellen en aquatinten. Kenmerkend voor haar werk zijn de subtiele wisselwerking tussen transparante en dekkende partijen, en de combinatie van felle kleuren en modderkleuren.

In de olieverfschilderijen bespeelt Nancy de cultuur van identiteitswissel, zoals die plaatsvindt op carnavals en feesten. Een aantal werken zijn gebaseerd op dans en circus, en tonen een worsteling met identiteitscontrole. Haar schilderijen ademen een bizarre, groteske sfeer. Ze integreren tekenachtige elementen in een schilderachtig geheel. De aquarellen en aquatinten behandelen de relatie tussen identiteit en woonplaats. Ze transformeren zichten op huizen uit sloppenwijken tot stillevens. Kleurrijke, domestieke details worden herkaderd en krijgen alle aandacht.

Naar top